Antep Fıstığının 5 Önemli Faydası

01-05-2021 18:44
Antep Fıstığının 5 Önemli Faydası

Hepimizin severek tükettiği Antep fıstığının lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa da birçok faydası bulunuyor. Ülkemizde Antep yöresinde yetiştirilen bu kuruyemişin kabuklu ve kabuksuz versiyonları da mevcut. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan Antep fıstığı özellikle yaşlılık döneminde hastalık riskini azaltarak kalbi korur. İçerdiği B6 vitamini kansızlığı önler. Günlük olarak belirli miktarda alınan Antep fıstığı kandaki oksijenin tüm vücuda ulaşmasına da yardımcı olur.

Vitamin ve mineral bakımından zengin, yüksek lif kaynağı Antep fıstığı içindeki lifler sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olan bir besindir. Yaklaşık bir avuç tüketeceğiniz Antep fıstığı sindirim siteminizin sağlıklı çalışması için oldukça etkili olacaktır. Sağlığa yararları saymakla bitmeyecek Antep fıstığının 5 önemli faydasını sizin için listeledik.

 

1. Cilt için oldukça etkilidir.

İçerdiği yüksek vitamin ve mineraller cilt sağlığı üzerinde de etkili. Cildin doğal nem dengesinin korunmasına yardımcı olan Antep fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde güneş ışınlarına karşı cildi koruyup leke oluşumunu önler.

 

2. Saç sağlığı için oldukça önemlidir.

Antep fıstığı saç sağlığı için de önemli bir besin. Özellikle saçlarınızın hızlı uzamasını ve güçlenmesini istiyorsanız Antep fıstığı tüketebilirsiniz.

 

3. Kalp ve damar sağlığı üzerinde koruyucudur.

Antep fıstığı düşük yağ oranı bulundurması ve hiç kolesterol içermemesi bakımından kalp ve damar sağlığı üzerinde koruyucu bir etki bırakır.

 

4. Göz sağlığı için önemlidir.

Antioksidan bakımından zengin olan Antep fıstığı özellikle yaşlılıkta oluşabilecek göz sorunlarını önlemede rol oynar.

 

5. Sindirim siteminin düzenlenmesine yardımcıdır.

Yüksek lif kaynağı olan Antep fıstığı bağırsak sağlığı açısından oldukça etkili bir besindir. Bu sayede sindirim sisteminin korunmasına ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.


 

 

Antep Fıstığı Kaç Kalori?

Her bireyin kendi ihtiyaçları doğrultusunda günlük alması gereken kalori miktarı vardır. Kalori özellikle diyet yapanların sıklıkla araştırdığı bir konu olarak karşımıza çıkar. Antep fıstığının kalorisi de oldukça merak edilen bir konu. 100 gr Antep fıstığında yaklaşık olarak 560 kalori bulunur.


Antep Fıstığı Besin Değeri Nedir?

Antep fıstığı lezzetli olduğu kadar içerdiği yüksek besin değerleriyle de sıklıkla tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlıklı yağlar ve protein bakımından da zengin olan Antep fıstığı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. 100 gr Antep fıstığı 27.2 gr karbonhidrat, 10.6 gr lif, 20.2 gr protein içerir. 100 gr Antep fıstığı ile günlük ihtiyaç duyacağınız B6 vitamininin %60’ını karşılamış olursunuz. Aynı zamanda Antep fıstığı potasyum, fosfor, çinko, demir ve kalsiyumun da güçlü bir kaynağıdır.


 

 

Antep Fıstığı Çeşitleri ve Özellikleri

Uzun yıllardan beri sade yemenin yanında tatlılar için de iyi bir seçenek olan Antep fıstığının birçok farklı çeşidi bulunur. Antep fıstığı, yetiştirildiği iklim ve toprak özellikleri gibi faktörlerle çeşitlilik gösterir. Antep fıstığı çeşitleri arasında en çok bilinenler Antep, İran, Siirt ve Şam fıstığıdır. Şam fıstığı iri taneli ve yüksek yağ oranına sahiptir. İran fıstığının yağ oranı daha düşüktür. Siirt fıstığı ise B6 vitamini bakımından zengin bir türdür.

Antep Fıstığı Nasıl Yetiştirilir?

Sağlıklı ve lezzetli Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yetişmesi için sıcak iklim özellikleri isteyen ve oldukça dayanıklı olan Antep fıstık ağacı kumlu ve kireçli toprakları sever. Erkek ve dişi ağaçların tozlaşması yoluyla meyve verir. Ülkemizde mart- nisan aylarında uyanan Antep fıstık ağaçları nisan ortasında çiçeklenir. Olgunlaşan Antep fıstıkları toplanır ve kurutularak yenmeye hazır hale getirilir. Özellikle mart- nisan aylarında düşen sıcaklık çiçeklere zarar vererek erkek ağaçların çiçek tozlarının yayılmasını engeller.

Yemekler, tatlılar ve daha birçok alanda kullanılabilen Antep fıstığı uzun yıllardır sofalarımızda olan bir besin. Farklı özelliklere sahip Antep fıstığı çeşitlerinin her birinin sağlık için birbirinden değerli faydaları bulunuyor.


 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.