Kaju Nedir? Nerede Yetişir?

06-05-2021 10:39
Kaju Nedir? Nerede Yetişir?

Birçok kişinin kuruyemiş olarak bildiği kaju aslında bir meyvedir. Tropikal iklim bölgesine ait bir bitki olan kaju meyvesi ülkemizde kuruyemiş olarak tüketilen bir besindir. Meyvenin uç kısmındaki kabuklu yapının içi sert bir cisimle çıkarılarak tüketilir. Kaju ağacı sakız ağacıgiller ailesine ait bir bitkidir. Soğuğa dayanıklı olmayan kaju ağacı ekvatora yakın yerlerde yetiştirilir. İlk olarak Brezilya’da yetiştirilmeye başlanan kaju meyvesinin en yaygın yetiştiği ülke Hindistan’dır. Ülkemizde yetiştirilmesi uygun olmadığı için kaju diğer ülkelerden ithal edilir. 



Kaju Nasıl Yetişir?

Tropikal iklim bölgesine ait bir meyve olan kaju, tohumla yetişir. Kolay çimlenen kaju tohumları kumlu toprakta yetiştirilir. Kuru havada çiçeklenen meyveler daha sonra meyve verir. Olgunlaşan kaju meyveleri ağaçtan tek tek elle toplanır ve yine tek tek kabuklu kısmından ayrılır. Meyvesinden ayrılan kajular kurutularak yenmeye hazır hale getirilir.  Meyve kısmı çabuk bozulduğu için kabuklu kısmını tüketmek daha çok tercih edilir. Belirli koşullar altında ve zor yetişen bir meyve olması sebebiyle de kaju fiyatları  oldukça yüksektir. 



Kaju Kalori ve Besin Değeri

Kuruyemişler içinde çok sevilen ve tüketilen kajunun kalorisi ve besin değerleri de merak edilen bir konu. 1 adet kaju yaklaşık olarak 11 kaloridir. Besin değerleri açısından da oldukça zengin olan kaju; C, E, K vitaminlerini içerir. 100 gr kaju 18.2 gr protein, 43.8 gr yağ, 32.7 gr karbonhidrat içerir. İçerdiği besin değerleriyle de sağlığa birçok faydası vardır. Yüksek miktarda magnezyum, demir, sodyum ve potasyum kaynağı olan kaju sıklıkla tüketilmesi gereken bir besindir.



Kaju Fıstığının Faydaları

Son zamanlarda çerez tabaklarının vazgeçilmez bir üyesi olan ülkemizde bilinen adıyla kaju fıstığı, insan sağlığı için çok faydalıdır. Kuruyemiş olarak tüketilen kaju tam bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliğiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve korunmasında etkilidir. Düzenli tüketimle birlikte vücut direncini arttırır ve hastalılara karşı korur. Yüksek besin değerleriyle kalp ve damar sağlığı üzerinde de oldukça etkili rol oynar. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan kaju cilde doğal bir nem ve parlaklık verir. Saçların hızlı uzaması ve güçlendirilmesi için de başvurulabilecek doğal bir besindir. Kaju güçlü bir enerji kaynağıdır. Kas ve kemik sağlığı üzerinde de etkilidir. Kaju fıstığı tüketmek ağız ve diş sağlığı için de faydalıdır. Dişlerinizi güçlendirerek diş çürümelerine karşı korur.

Ülkemizde kuruyemiş olarak tüketilen kaju meyvesi 16. yüzyıl başlarında keşfedilmiş bir besindir. İlk olarak Brezilya’da yetiştirilen kaju meyvesi daha sonra dünyaya yayılmıştır. Tatlı ve tuzlu karışık bir tadı olan kaju meyvesini sade olarak tüketebileceğiniz gibi salatalarınızda ve yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Çiğ, kavrulmuş veya kabuklu olarak da tüketilebilen kaju diyetlerinize de ekleyebileceğiniz harika bir besindir. 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.