Çekirdeğin Faydaları, Çekirdek Çeşitleri Nelerdir?

19-11-2021 13:08
Çekirdeğin Faydaları, Çekirdek Çeşitleri Nelerdir?

Kuruyemiş denince herkesin aklına ilk gelen kuruyemiş çeşitlerinden biri ay çekirdeğidir. Akşamları çay içerken, yaz ayalarında sahillerde, parklarda otururken çekirdek çitletmek ülkemizde adeta bir kültür haline gelmiştir. Yemeye başlandığı itibaren lezzeti ve verdiği keyif ile bağımlılık yarattığına inanılan çekirdeğin ise bilinemeyen tarafı aslında birçok faydasının bulunmasıdır.

Çay sofralarının, derin sohbetlerin vazgeçilmezi olan çekirdek düzenli tüketildiği takdirde aslında birçok insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Yazımızda çekirdeğin az bilinen faydaları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Ayrıca çekirdek çeşitleri nelerdir, çekirdek neden bağımlılık yapar sorularının cevaplarını da yazımızın devamında bulabilirsiniz.

 

Çekirdeğin Faydaları Nelerdir?


 
Kuruyemiş çeşitleri arasında en çok sevilenlerden biri olan "çekirdek" ülkemizde en çok tüketilen kuruyemiş çeşitlerinin başında geliyor. Çekirdek, sohbet ortamlarının vazgeçilmezleri olarak gösteriliyor. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği çekirdeğin ise bilinen birçok faydası bulunuyor. Bu faydalarından bazıları ise şu şekilde;

-Çekirdek genellikle tuzlu olarak tüketiliyor. Ancak çekirdeği tuzsuz ve taze olarak tükettirsek içerisinde yoğun miktarda bulunan lifler sayesinde uzun süre tok hissetmenizde yardımcı oluyor. Böylece tuzsuz ve taze çekirdek kilo vermek isteyenler için en ideal kuruyemişlerden biri.

-Yüksek miktarda E vitamini içeriğine sahip olan çekirdek kalp ve damar sağlığı için oldukça sağlıklı besinlerden biri. Ayrıca E vitaminin antioksidan özelliği sayesinde vücutta dolaşan serbest radikallerin atılımını hızlandırıyor.

-Çekirdek içeriğinde yer alan bir diğer önemli mineral ise magnezyum. Magnezyum vücudumuzda bulunan birçok sistemin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için günlük alınması gereken en önemli minerallerden biri.

Bütün bu faydaların yanı sıra çekirdeğin düzenli tüketildiğinde, sinir sistemine iyi gelerek stresi azalttığı, içeriğinde bulunan selenyum sayesinde vücutta hasar gören hücreleri onardığı bilinen diğer faydalarından biridir.
 
 

 

Çekirdek Çeşitleri Nelerdir?


 

 

Sohbetlerinizde keyifle tüketmek için çekirdek almaya karar verdiğinizde kuruyemişçide birçok çekirdek çeşidi ile karşılaşabilirsiniz. Tuzlu, tuzsuz ya da farklı bitkilere ait çekirdek çeşitleri bulunuyor. Ancak ülkemizde en çok tüketilen çekirdek çeşitlerinin başında ay çekirdeği ve kabak çekirdeği geliyor. Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği hakkında kısaca bilgi verecek olursak.

Ay Çekirdeği

İsminden anlaşılacağı üzere ay çiçeğinden ya da diğer adıyla günebakan çiçeğinin çekirdeklerden üretilmektedir. Ülkemizde en çok tüketilen çekirdek çeşididir. Farklı dama zevklerine göre kavurma dereceleri bulunmaktadır. En sık tercih edilenleri orta kavrulmuş ve az kavrulmuş halidir.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği de isminden anlaşılacağı üzere bal kabağının tohumlarından elde edilen bir çekirdek çeşididir. Fiyat olarak ayçiçeğinden biraz daha fazla olduğu için ay çiçeği kadar popüler değildir. Ancak her geçen gün ortaya çıkan faydaları sayesinde özellikle şifa arayanların sıkça tükettikleri çekirdek çeşitlerinden biridir.

 Dikkatinizi çekebilir: Kuruyemiş Çeşitleri, Faydaları ve Kalori Miktarları

 

Çekirdek Neden Bağımlılık Yapar?


 

 

Çekirdek yemeye başlayanların en sık kurdukları cümlelerden biri çekirdeği bir türlü yemeyi bırakamadıkları ve bağımlılık yaptığıdır. Herkes bir çekirdek paketini açtığında paketi bitirmeden çekirdeği bırakamadığından dert yanar. Her ne kadar çekirdeğin bağımlılık yaptığı efsanesi dillerden dillere dolaşsa da çekirdek içerisinde bağımlılık yapan bir madde bulunmamaktadır. Uzmanlar çekirdeğin yeme şeklinden dolayı ayrı bir keyif alındığını çekirdek tüketenlerin bu yüzden bitirene kadar çekirdeği bırakamadıklarını söylemektedir.

Qavruq Kuruyemiş ekibi olarak bu yazımızda çekirdek hakkında 3 önemli bilgi ile ilgili çekirdeğin faydaları nelerdir, çeşitleri nelerdir ve neden bağımlılık yapar soruları ile cevaplar vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Sizde sağlıklı bir yaşam çekirdek tüketmek isterseniz sitemizde yer alan sizin için özenle hazırlanmış çekirdek çeşitlerin göz atabilirsiniz. Çekirdek ve benzeri sağlıklı kuruyemiş, kuru meyve, lokum ve diğer yöresel lezzetler hakkında daha fazla detay ve bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.