En Lezzetli Lokum Çeşitleri Qavruq ile En Taze Lokumlar!

19-10-2021 13:06
En Lezzetli Lokum Çeşitleri Qavruq ile En Taze Lokumlar!
Osmanlı Devleti zamanında keşfedilen ve geleneksel lezzetlerimizde biri olan lokum hala Türk kahvesinin yanında en çok tüketilen tatlılardan biri. 18. Yüzyılda Osmanlı topraklarını ziyaret eden bir İngiliz gezgin tarafından Avrupa’ya götürülmüş ve meşhur lezzet böylece bütün dünyaya yayılmıştır. Lokum kelimesi ise Türkçeye Arapçadaki lokmanın çoğul hali olan luqüm kelimesinden geçmiştir. Ayrıca Osmanlı zamanında lokum yine Arapça boğaz rahatlatan anlamına gelen "rahat-ul hulküm” adıyla da tüketilmiştir. Lokum günümüzde ise dünyanın birçok yerine "Turkish Delight” olarak bilinmektedir.
Yazımızın geri kalanında lokum ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Lokum çeşitleri nelerdir, lokumun faydaları nelerdir ve lokum nasıl servis edilmelidir sorularının cevaplar yazımızın devamında.
 
Lokum Çeşitleri Nelerdir?


 

Lokum günümüzde şeker, nişasta, gıda boyası, sitrik asit ve aroma ile yapılmaktadır. İlk olarak şeker tamamen eriyip çözülene kadar su ile kaynatılır. Diğer tarafta ise sitrik asit başka bir kapta su ile çözülmeye bırakılır. Aynı şekilde nişastada ayrı bir kapta çözdürülür. Daha sonra sitrik asit, nişasta ve şeker bir kapta karıştırılır ve bir süre kaynatılır. Yapışkan kıvama gelene kadar kaynatılmaya devam eder. İstenilen kıvama geldikten sonra ise sert ve soğuk bir yüzeye dökülür ve biçimlendirilir.

Lokumun yapım aşamasında farklı kültürlere ve farklı damak zevklerine göre çeşitli malzemeler eklenerek yapılan birçok lokum çeşidi bulunmaktadır. Hatta lokum tat, üretim yeri ve üretim yöntemine göre bile çeşitlilik gösterebilmektedir. En çok tercih edilen lokum çeşitlerinden bazıları ise şunlardır;

·Çifte kavrulmuş lokum

·Güllü lokum

·Kuş lokumu

·Cevizli lokum

·Antep fıstıklı lokum

·Hindistan cevizli lokum

·Cezerye

·Kaymaklı lokum

·Limonlu ve naneli lokum

·Narlı lokum

Bütün bu saydıklarımız dışında her damak zevkine hitap edecek daha birçok lokum çeşidi bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Lokum Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz 5 Bilgi 

 

Lokumun Faydaları Nelerdir?


 

Çok uzun yıllar önce Osmanlı topraklarında üretilmeye başlayan lokum hem misafirlere ikram olarak hem de şifa kaynağı olarak tüketilmiştir. İçeriğinde yer alan şeker ve nişasta ile adeta bir enerji deposu olan lokumun bilinen daha birçok faydası bulunmaktadır. Lokumun az bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır;

 

·Lokum çok uzun yıllardır sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşayanlar için tavsiye edilmektedir. Sindirim sistemi problemlerine iyi geldiği, hazımsızlığı kolaylaştırdığı bilinmektedir. Uzmanlar hazımsızlık problemi yaşayan kişilerin özellikle yemeklerden sonra Hindistan cevizli lokum tüketmelerini tavsiye ediyor.

·Lokum içeriğinde de lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi veren besinlerden biri. Ayrıca verdiği enerji ile bir yanda da metabolizmayı çalıştırarak kilo vermeye yardımcı oluyor.

·Yapımında kullanın zengin içerikler sayesinde lokum protein açısından da oldukça zengin besinlerden biridir. Günde 4 adet tüketilen lokumun günlük protein ihtiyacının %25’nini karşıladığı bilinmektedir.

 Bütün bu faydalarının yanı sıra lokumun, çeşitli böbrek hastalıklarına, kalp, damar hastalıklarına ve cilde iyi geldiği bilinmektedir.

 

Lokum Nasıl Servis Edilmelidir?


 

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinin genellikle kendilerine özel servis şekilleri bulunmaktadır. Aynı durum lokum içinde geçerlidir. Lokum genellikle mendil içerisinde ya da bir kap içerisinde Türk kahvesinin yanında ikram edilir. Ancak günümüzde farklı çeşitlerde yapılan lokumlar tatlı olarak da servis edilebilmektedir.

Qavruq Kuruyemiş ekibi olarak bu yazımızda lokum ve bilinmesi gereken önemli bilgilerden olan lokum çeşitleri nelerdir, faydaları nelerdir ve nasıl servis edilmelidir sorularına cevaplar vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Sizde muhteşem lezzet ile sağlıklı lokum tüketmek isterseniz sitemizde yer alan sizin için özenle hazırlanmış lokum çeşitlerine göz atabilirsiniz. Lokum ve benzeri sağlıklı kuruyemiş, kuru meyve ve diğer yöresel lezzetler hakkında daha fazla detay ve bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.