Zahterin Faydaları Nelerdir? Zahter Hakkında Bilinmeyenler

22-11-2021 13:42
Zahterin Faydaları Nelerdir? Zahter Hakkında Bilinmeyenler

Yaşadığımız pandemi süreci boyunca güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Hem corona virüsden hem de diğer hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak isteyenler ise doğanın şifalı bitkilerini araştırıyor. Yüksek vitamin, mineral, protein ve lif içeriği ile doğada şifa deposu olarak gösterilen uzun yıllardır insanların faydalandığı birçok bitki bulunuyor. Bunlardan biri de adı pek bilinmese de özellikle son zamanlarda bilinirliği artmaya başlayan zahter otu.

Görünüşü ile kekiği andıran ve kendisine bu yüzden "kara kekik” adı da verilen zahter, kekik ile aynı familyadan bir yabani ottur. Ancak kokusu, tadı ve daha yeşil, uzun yapraklara sahip olması ile kekikten ayrılmaktadır. Yazımızda zahter hakkında bilinmeyenler hakkında kahvaltılık zahter nasıl yenir, faydaları nelerdir ve nerelerde kullanılır sorularına kısa cevaplar vermeye çalışacağız.
 

Kahvaltılık Zahter Nasıl Yenir?


 

Zahterin faydalarını araştırıp zahteri tüketmek isteyenlerin karşılaştıkları en sık tariflerden biri kahvaltılık zahter tarifidir. Zahterin en çok bilinen, sevilen ve en çok tüketildiği hali kahvaltı için hazırlanan bu sos halidir. Kahvaltılık zahter ayrıca zahterin en çok yetiştirildiği şehirlerden biri olan Hatay’da kahvaltılarda olmazsa olmaz tariflerden de birisi. Kahvaltılık zahter denince her ne kadar kulağa sadece zahter ile hazırlanan bir tarifmiş gibi gelse de aslında içerisinde başka birçok malzeme daha bulunuyor. Kahvaltılık zahterin içinde başta kurutulmuş zahter otu olmak üzere, kavrulmuş nohut veya leblebi, menengiç, karpuz ya da kavun çekirdeği, haşlanmış veya kavrulmuş buğday ya da bulgur, rezene, kimyon, sumak, susam, kişkiş, tuz ve karabiber gibi farklı birçok lezzet yer alıyor. Kahvaltılık zahter hazırlanırken bütün bu lezzetler bir kaseye hakiki zeytinyağı ise bir kaseye konur. Yenirken ekmek önce zeytinyağına sonra zahtere batırılır ve o şekilde yenir.

 

Zahterin Faydaları Neler?


 

Sağlıklı bir yaşam için zahter tüketmek isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında zahterin sağladığı faydalar gelmektedir. Zahterin faydalarından bazılarını sıralayacak olursak;

-Özellikle baharat olarak kullanılan zahter, bağışıklık sistemini destekleyerek güçlenmesine yardımcı olur. Grip, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı koruma sağlar.

-Çay olarak tüketilen zahter, solunum yolunu yumuşatır ve nefes almayı kolaylaştırır. Böylece özellikle kuru öksürüğün kesilmesinde oldukça etkilidir.

-Zahter tıpkı kekik gibi iştah açıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle iştah problemi yaşayan çocuklar için iştah açıcı olarak kullanılabilir.

Bütün bu özelliklerinin yanı sıra zahterin sindirim sistemi problemlerine iyi geldiği, kanserli hücreler ile mücadeleye yardımcı olduğu bilinen diğer faydalarından bazılarıdır.

 

Zahter Nerelerde Kullanılır?


 

Yabani bir ot olan zahter her ne kadar en sık kahvaltılarda hazırlanan karışım şeklinde tüketilse de farklı kullanım alanları mevcuttur. Zahterin kurutulması ile elde edilen zahter baharatı salatalara, mezelere, yemeklere aromatik bir tat vermek için kullanılabilir. Ayrıca zahterin bolca yetiştirildiği ve tüketildiği bölgelerde zahter hamur işlerinde de kullanılmaktadır. Zahterin bir diğer kullanım şekli kurutulmuş halinin çay olarak tüketilmedir. Ayrıca yağı çıkartılarak özellikle saç bakım ürünü olarak da kullanılmaktadır.

 Qavruq Kuruyemiş ekibi olarak bu yazımızda zahter hakkında bilinmeyenlere kahvaltılık zahter nasıl yenir, zahterin faydaları neler ve nerelerde kullanılır soruları ile cevaplar vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Sizde sağlıklı bir yaşam zahter tüketmek isterseniz sitemizde yer alan sizin için özenle hazırlanmış kahvaltılık zahtere göz atabilirsiniz. Zahter ve benzeri sağlıklı kuruyemiş, kuru meyve, lokum ve diğer yöresel lezzetler hakkında daha fazla detay ve bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ilginizi çekebilir: Yemeklerinize Lezzet Katacak Baharat Çeşitleri

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.